Normal_borstvoeding_baby

Als je borstvoeding wilt geven, heb je in principe vooral een borst en een baby nodig. Toch is het fijn om een aantal producten aan te schaffen en in huis te hebben als je borstvoeding aan je pasgeboren kindje wilt gaan geven. Wat heb je allemaal nodig als je borstvoeding geeft en kolft? Lees hier onze ‘checklist’ met een aantal musthaves.

Door Gewoonborstvoeding.nl

Wat is handig om voordat je start met borstvoeding al in huis te hebben?

  • Voedingsbh’s: We adviseren om al 2 voedingsbh’s in huis te halen voordat je gaat bevallen. Een voedingsbh van bijvoorbeeld Carriwell is ook heel fijn om te dragen tijdens je zwangerschap. De bh zorgt ook als je zwanger bent voor comfort en een prettige ondersteuning van je groeiende borsten. Na je bevalling kun je je collectie met voedingsbh’s makkelijk uitbreiden.
  • Een slaapbh voor tijdens de nacht: Zowel Medela als Carriwell hebben fijne slaapbh’s voor in de nacht in de collectie. Heel fijn voor tijdens de zwangerschap om in te slapen als je borsten zwaarder worden. En ideaal voor in de kraamperiode en voor het voeden in de nachten.
  • Zoogcompressen: Zoogcompressen heb je in twee varianten. Er zijn wegwerp en wasbare varianten. Zoogcompressen zijn zachte, vochtopvangende kussentjes die je in je bh stopt. Bij het geven van borstvoeding kan het voorkomen dat er moedermelk uit je borsten lekt tussen de voedingen door. Of dat je andere tepel ook melk gaat geven als je kindje aan de borst ligt. Het lekken van moedermelk kan zorgen voor natte vervelende plekken in je kleding. Met zoogcompressen wordt dat probleem opgelost. Een musthave dus!
  • Voordat je gaat voeden is het goed om je alvast te verdiepen in de verschillende borstkolven. Wil je met de hand kolven of elektrisch? Wil je een kolf van Medela, van Ardo, of heeft een ander merk je voorkeur? Het definitief kopen van een borstkolf adviseren we pas om te doen als je aan het voeden bent. Je weet dan namelijk of het geven van borstvoeding goed lukt en je hebt een beter beeld op je eigen wensen en de dingen jij belangrijk vindt bij het kiezen van een kolf. Bij de start kun je kiezen voor het huren van een borstkolf.
 

Wat is handig als je eenmaal aan het voeden bent?

Als je borstvoeding aan het geven bent, kan het zijn dat het niet altijd lukt, of dat je soms pijn hebt bij het voeden. Het is dan fijn om een aantal producten in huis te hebben of snel te kunnen bestellen, die je helpen om de problemen op te lossen. Ook is het fijn om producten in huis te hebben om afgekolfde melk te bewaren en om je borstkolf te reinigen.
 

Wat heb je nodig als je pijn hebt bij het voeden?

Als je pijn bij het geven van borstvoeding hebt, zijn er een aantal producten die kunnen helpen. Het is echter ook heel belangrijk om je te laten adviseren door je verloskundige of lactatiekundige, omdat er wellicht ook gekeken kan worden naar de manier van aanleggen van je kindje.
 
  • Hydropads van Rite Aid of van Kendall (Mother Mates) zorgen voor een snelle genezing van tepelkloven. Ze verzachten de pijn bij gevoelige en beschadigde tepels en zorgen voor verkoeling.
  • Lanoline tepelzalf van Multi Mam of Purelan kan helpen de tepel te genezen. Het smeren brengt verzachting en verlichting bij pijn en helpt de tepel van binnenuit te genezen. 
  • Eventueel tepelhoedjes als het aanleggen echt te pijnlijk is. Voeden met een tepelhoedje helpt soms bij aanlegproblemen. We adviseren dit te gebruiken onder deskundige begeleiding van je verloskundige of lactatiekundige, omdat het heel vaak niet direct de oplossing is van je probleem en pijn. Laat je daarom goed adviseren hoe je aanlegt met een tepelhoedje.
 

Wat kun je gebruiken als je weinig melk hebt?

Wanneer je weinig melk hebt, kun je proberen je melkproductie te verhogen met kruiden en voedingsmiddelen met een stimulerende werking. Het gebruik van kruiden, thee en voedingsmiddelen om de melkproductie te stimuleren tijdens de borstvoedingsperiode wordt steeds vaker aangemoedigd onder voedende moeders. Populaire producten die veel gebruikt worden zijn borstvoedingstheeën, Boezemvriendjes kruidencapsules, fenegriek en gezegende distel.
 

Hoe kun je je moedermelk bewaren?

Wanneer je borstvoeding geeft en ook af en toe melk gaat afkolven, is het belangrijk dat je goede mogelijkheden hebt om de moedermelk te bewaren. Wanneer je dan niet in de buurt bent om je kindje zelf met de borst te voeden, kan bijvoorbeeld de vader of een opa of oma je baby wel moedermelk geven met een flesje.
 
Zelf adviseren we vaak de Avent moedermelk bewaarbekers en de moedermelk bewaarzakjes van Medela of Ardo. De bewaarbekers van Avent zijn zeer geschikt voor het bewaren van melk maar ook van groente en fruithapjes in de toekomst. Je kunt ze makkelijk schoonmaken en hergebruiken. De moedermelk bewaarzakjes zijn BPA-vrij en makkelijk om liggend melk in te vriezen (waardoor ze weinig ruimte innemen in je vriezer). Een groot voordeel van de zakjes is dat ze sneller ontdooien waardoor je ze makkelijk kunt gebruiken bij een “noodvoeding” (als jij later dan bedacht thuis bent als moeder bijvoorbeeld).
 
Tot slot
 
Het geven van borstvoeding aan je kindje moet een plezierige ervaring zijn voor moeder en baby, en dat lukt vaak het beste als je goed bent voorbereid. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat is zeker bij het geven van borstvoeding van belang. Wanneer de start van het geven van borstvoeding soepel verloopt, zal je met veel meer plezier kunnen voeden. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn, niet vervelend, pijnlijk of moeizaam.
 
© Gewoonborstvoeding.nl