Normal_baan_vacature_werkloos

Mensen met een arbeidsbeperking hebben de grootste kans op een baan in het Noorden. In Groningen en het noorden van Drenthe zijn er sinds vorig jaar ongeveer 1.400 banen gecreëerd. Dat terwijl de doelstelling was om eind dit jaar 935 banen voor arbeidsbeperkte mensen te hebben in deze twee provincies, meldt het Dagblad van het Noorden. 

Twee jaar geleden werd de Baanafspraak gemaakt, met als doel meer banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het is de bedoeling dat er in de arbeidsmarktregio Groningen - waar Groningen, Assen, Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo onder vallen - in 2025 meer dan 5.000 banen zijn bijgekomen. Maar het doel voor het eerste jaar is al ruimschoots behaald. Toch blijven de overheden achter op het gebied van baancreatie.

De bijna 1.400 banen komen met name uit het bedrijfsleven. Wethouder Roeland van der Schaaf nodigt daarom provincies, gemeenten, DUO, de Rijksuniversiteit van Groningen, het UMCG en scholen uit voor een conferentie. Toch heeft hij enigszins begrip voor de terughoudendheid. “Veel scholen bijvoorbeeld hebben de conciërge weg moeten bezuinigen. Dan is het moeilijk nu via een andere weg weer een soort van conciërge aan te nemen. Aan de andere kant geldt dat voor bedrijven ook. Ook is er angst voor verdringing”, aldus Van der Schaaf.

Nina Beswerda is de aanjager van het project in het Noorden. Ze helpt werkzoekenden met sollicitaties, bezoekt werkgevers en verbindt beide groepen met elkaar. Daarnaast is ze zelfstandig ondernemer en neemt ze al jaren mensen met een arbeidsbeperking aan. “En zo zijn er meer ondernemers. Die hebben geen wet nodig om deze mensen in dienst te nemen”, zegt Beswerda.  Van der Schaaf en Beswerda zijn er in ieder geval van overtuigd dat het doel van 2025 zeker gehaald wordt. 

©Nationale Zorggids