Logo_lentis

In Oost-Groningen wordt binnenkort bezuinigd bij psychiatrische instelling Lentis. Het aantal bedden en spreekuren in met name Winschoten en Veendam wordt verminderd. Daar tegenover staat dat de ambulante zorg intensiever wordt. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

De bezuiniging betekent volgens woordvoerder Gerke Terpstra niet dat Lentis minder zichtbaar wordt in het oosten van de provincie. Lentis komt in het vervolg juist vaker bij de cliënten thuis om zorg te verlenen. Die wijziging is landelijk afgesproken.

De vrees dat de zorginstelling helemaal zal verdwijnen uit Veendam is volgens Terpstra niet terecht. Hij benadrukt dat er alleen minder spreekuren komen dan voorheen. Bovendien kunnen mensen voor specialistische zorg terecht in het nabijgelegen Stadskanaal.

Dat het aantal bedden in Winschoten met bijna de helft verminderd wordt, heeft volgens Terpstra geen vergaande gevolgen. Veel cliënten in Winschoten zijn destijds overgeplaatst vanuit de stad Groningen. Dat is in de nieuwe situatie niet meer nodig. Daardoor blijft er genoeg plek voor mensen uit de directe omgeving van Winschoten. Ook is er volgens hem geen sprake van gedwongen ontslagen bij het personeel. Medewerkers die niet meer terecht kunnen in Winschoten, worden naar een andere vestiging van Lentis overgeplaatst.

Door: Redactie Nationale Zorggids