Logo_druk-dwars

Dit jaar start het project Druk & Dwars: een gezamenlijk project van de Hanzehogeschool Groningen, het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeentes Haren, Delfzijl, Groningen en Stadskanaal. Het project biedt in deze vier gemeenten ouderbegeleiding aan voor ouders van kinderen tussen de 4 en 12 jaar, waarbij vooralsnog geen medicatie wordt ingezet. Ouders kunnen zich inschrijven voor een twee maanden durende kosteloze groepscursus. Scholen kunnen ook deelnemen aan het project, waarbij leerkrachten een (eveneens kosteloze) training kunnen krijgen.

De Gezondheidsraad concludeerde vorig jaar dat druk gedrag steeds sneller en vaker ADHD genoemd wordt, terwijl het gedrag van de kinderen in Nederland in de afgelopen decennia niet is veranderd. ADHD wordt vaak neergezet als een aangeboren biologische hersenstoornis, waarbij medicatie de beste oplossing is. Druk & Dwars wil hulp bieden zonder medicatie. Want onnodige psychiatrische labels en behandelingen kunnen kinderen schaden. Daarnaast is het niet meer te betalen als we steeds meer kinderen voor steeds mildere problematiek in de dure specialistische zorg gaan behandelen. Ten slotte leidt het steeds ruimer toepassen van psychiatrische classificaties er toe dat kinderen met de meest ernstige problemen zorgtekort dreigen te krijgen. Want deze kinderen staan op wachtlijsten terwijl dure specialistische tijd en zorg naar kinderen gaan die het eigenlijk niet nodig hebben. 
 
Druk & Dwars is bedoeld om de omgeving van het kind te versterken door ouders en leerkrachten handvatten te bieden. Door hulp te bieden aan de omgeving van het kind, hoopt het onderzoeksteam van Druk & Dwars een bijdrage te leveren aan het bieden van zorg op maat voor ieder kind en gezin; specialistisch waar het moet, normaliserend en laagdrempelig waar het kan. 
 
Ouders en leerkrachten kunnen zich aanmelden via www.drukendwars.nl.