Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Ruim 356 duizend jongeren tot 18 jaar hebben in 2015 jeugdhulp ontvangen. Dat is 10 procent van alle jongeren. In de provincie Groningen krijgen relatief veel jongeren hulp. Dat meldt CBS.

Met de invoering van de Jeugdwet (2015) zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor jeugdhulp. Deze hulp bestaat onder meer uit het begeleiden of behandelen van jongeren met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen.
Veel meer jongens dan meisjes ontvingen jeugdhulp. In 2015 kregen 210 duizend jongens en 146 duizend meisjes jeugdhulp. Dat is één op de acht jongens en één op de elf meisjes. Vooral jongens tussen 4 en 12 jaar zijn oververtegenwoordigd.

Het percentage jongeren met jeugdhulp was het hoogst in de Groningse gemeenten Eemsmond, Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Veendam. Meer dan 16 procent van de jongeren in deze gemeenten kreeg jeugdhulp. Van alle jongeren met jeugdhulp kwamen de meesten uit Rotterdam (13 duizend), Den Haag (13 duizend) en Amsterdam (12 duizend).

Van de jongeren die in 2015 jeugdhulp ontvingen, hadden 53 duizend een niet-westerse herkomst. Dit komt overeen met 9,2 procent van alle niet-westerse allochtone jongeren in Nederland. Van de jongeren met een westerse herkomst was dit 9,7 procent, van de autochtone jongeren 10,7 procent. 

©Nationale Zorggids