Normal_schoolplein_spelen

Vorige week dinsdag vond een kleuter een xtc-pil op een schoolplein in Hoogezand. Hij at de pil op en moest vervolgens met spoed naar het ziekenhuis. Het is tot nu toe nauwelijks voorgekomen dat een jong kind een xtc-pil slikt, wel is bekend dat oververhitting optreedt en het kind erg onrustig wordt. De symptomen zijn goed te behandelen indien het kind tijdig naar het ziekenhuis wordt gebracht, zegt AMC-hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink. Dat meldt RTL Nieuws. 

Volgens het Trimbos-instituut lijkt xtc een zwaarder effect te hebben op een kind dan op een volwassene, omdat het brein van het kind nog niet is doorontwikkeld. Het is moeilijk te zeggen of het slikken van de xtc-pil een blijvend effect heeft op de gezondheid van de kleuter. Wel verwacht drugsexpert Daan van der Gouwe van het Trimbos dat de jongen geen verdere problemen zal ondervinden. Dat blijkt ook uit eerdere gevallen in Spanje en Iran, deze kinderen waren binnen één dag weer thuis en liepen geen blijvende schade op.

“Of dit jongetje in Hoogezand ook zo snel opknapt is mogelijk te zeggen, omdat ik niet precies weet wat er in de pil zat en in welke dosis. Maar op grond van eerdere gevallen verwacht ik geen blijvende schade”, zegt Van der Gouwe. De kleuter is na het slikken direct naar het ziekenhuis gebracht, daarom de kans op goed herstel zeer groot. Vorige week woensdag is hij ontslagen uit het ziekenhuis. 

©Nationale Zorggids