Normal_kindermishandeling

Vorige week hebben 23 Groninger gemeenten de intentieverklaring ‘de 10 van Noord’ ondertekend. Tijdens de bijeenkomst in paviljoen Sterrebos in Groningen hebben alle gemeenten zich verbonden aan een gezamenlijke aanpak. De ’10 van Noord’ zijn tien actiepunten met aandacht voor preventie, goede registratie en ondersteuning van risicogroepen. Dat meldt de gemeente Bellingwedde.

Voor sommige Groninger gemeenten betekent de ondertekening een eerste stap in het ontwikkelen van beleid rondom het voorkomen van kindermishandeling. Voor andere gemeenten is dit een aanscherping van een bestaande aanpak kindermishandeling. Groningen is de eerste regio waarbij alle gemeenten verregaande afspraken maken om kindermishandeling en huiselijk geweld te voorkomen. De gemeenten zijn het erover eens dat wegkijken voorbij is. De doelstelling is dat alle kinderen in Groningen veilig en onbezorgd kunnen opgroeien. Helaas is dat nog niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Nog steeds heeft gemiddeld een kind per klas te maken met een vorm van mishandeling.

De Groninger gemeenten gaan tien acties uitvoeren om kindermishandeling te voorkomen, signaleren en bestrijden. De gemeenten vragen aan scholen, zorginstellingen en inwoners om dit samen met hen voor elkaar te krijgen.

De gemeenten gaan voorlichting geven op scholen aan kinderen en aan ouders over mishandeling en digitale veiligheid, een meldcode hanteren en opvoedondersteuning aanbieden aan ouders. Gemeenten stellen bovendien binnen hun organisatie een aandachtsfunctionaris kindermishandeling aan. Tot slot maken gemeenten duidelijke afspraken over de samenwerking en opschaling tussen de gebiedsteams, het veiligheidshuis, Veilig Thuis en het college van B&W. 

De ondertekening van de intentieverklaring ‘de 10 van Noord’ vormt een onderdeel van de week tegen de kindermishandeling. Van 14 tot en met 20 november 2016 vonden er in de provincie diverse activiteiten plaats waarbij aandacht werd gevraagd voor de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Door: Redactie Nationale Zorggids