Winst zorgcentrum Blanckenborg is weg

Nabetaling als gevolg van cao-afspraken hebben er voor gezorgd dat zorgcentrum Blanckenborg in Blijham in 2016 haar reservepot niet verder heeft kunnen vullen. Deze cao-afspraken stellen dat werknemers in de zorg met terugwerkende kracht toeslag over hun vakantiedagen moeten krijgen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Herma Fridrichs, directeur van De Blanckenborg: “Die toeslag moeten wij ook uitbetalen. We hadden in feite winst gemaakt over 2016, maar die raken we op deze manier kwijt. We zijn als het ware op nul uitgekomen. De reserve die we nu hebben is net zo groot als een jaar geleden. Erg jammer.” Het zorgcentrum kon namelijk wel wat extra geld gebruiken, aangezien zij enkele jaren terug grote interne problemen waren. Het zorgcentrum kampte met tekorten en er ontstond een conflict tussen de toenmalige directeur en de raad van toezicht.

Het zorgcentrum kroop in de jaren daarop gestaag weer uit het dal. Er werd fors bezuinigd en er werden financieel gunstigere contracten afgesloten met de leveranciers. Zorgcentra zijn verplicht om een bepaald percentage van de jaarlijkse omzet als reserve te hebben, maar bij De Blanckborg, waar dit om twee miljoen euro gaat, is dit nog niet bereikt. “Er moeten enkele tonnen bij. Over enkele jaren moeten we dat bedrag hebben, anders zouden we in het uiterste geval geen zorg meer mogen leveren omdat we een financieel risico zijn . Ik reken erop dat het zover niet komt. Een probleem is dat het tarief dat we van het Rijk krijgen voor een uur zorg achterblijft bij wat zo’n uur kost, aan loon bijvoorbeeld. We moeten er dus geld bijleggen. Alle zorgcentra zitten daarmee. In Den Haag wordt over die kwestie gesproken en ik hoop op een oplossing.”

Door: Redactie Nationale Zorggids