Normal_alleen_psychisch_mentaal

In 2017 wordt verder gewerkt aan de dementievriendelijke gemeenschap in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Dit jaar staat in het teken van daadwerkelijk stappen zetten in de drie criteria van een dementievriendelijke gemeente: participeren in het dementienetwerk, zorgen voor goede publieksinformatie en het mogelijk maken van begeleiding op maat. Dat meldt de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

In 2016 zijn de eerste stappen gezet op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Zo is begin november 2016 een intentieverklaring ondertekend door elf (vrijwilligers)organisaties om gezamenlijk aan de slag te gaan. Deze samenwerking is van groot belang om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Bovendien heeft de gemeente van Alzheimer Nederland het predicaat ‘Dementievriendelijke gemeente’ in ontvangst mogen nemen.

De gemeente neemt dit jaar deel aan het regionaal netwerkoverleg. Bij dit overleg schuiven ook andere gemeenten en organisaties uit de provincie aan. Het gaat om het delen van kennis, elkaar motiveren en inspireren rondom het onderwerp. Ook zijn de inwoners, mantelzorgers van dementerenden en vrijwilligers in de gemeente een belangrijke inspiratiebron. Zij weten wat er speelt en waar zij behoefte aan hebben, en ze hebben hun eigen ideeën over hoe we dat samen zouden kunnen aanpakken.

Er is een werkgroep opgericht die de mogelijkheden onderzoekt van scholing en training van professionals, vrijwilligers en mantelzorgers. Inwoners die graag meedenken kunnen contact opnemen met Karna Plagge of Gerry Oudekerk van de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Door: Redactie Nationale Zorggids