Normal_geld_rekenmachine_belasting

Na een stilte van drie maanden gaat de raad van Oldambt zich maandag weer buigen over de aanbesteding voor de huishoudelijke hulp. Wethouders Kees Swagerman en Bard Boon, verwacht dat er niet opnieuw politieke ophef zal ontstaan, omdat er goed naar de opmerkingen en kritiek van de raad is geluisterd. De enige kritiek die eventueel verwacht kan worden, zal van de FNV komen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

De gemeente hanteert dit keer de tarieven die in de cao-afspraken staan vastgelegd. Dit betekent een tarief van 22,81 euro en 27,88 euro voor respectievelijk huishoudelijke hulp 1 en 2. De FNV is echter de enige partij die haar handtekening nog moet zetten onder de nieuwe cao, en zij wil het liefst zien dat er één loonschool wordt ingevoerd met een tarief van 25 euro.

Is wat niet verandert, is de afwezigheid van een eigen bijdrage van de ongeveer veertienhonderd cliënten. Veel andere gemeenten in Nederland doen dit wel. De gemeente legt hiervoor zelf zo’n 80.000 euro op tafel. Ook de bezuinigingen vanuit het Rijk neemt de gemeente voor eigen rekening, dit wordt dus niet afgewimpeld op de cliënten.

Het blijft echter de vraag of de nieuwe tarieven ook zorginstelling Oosterlengte tegemoet komen. Deze zorginstelling voert momenteel de meeste huishoudelijke taken uit. In november werd al duidelijk dat de directie zich niet had ingeschreven voor de nieuwe aanbesteding omdat deze niet kostendekkend was. Het massaontslag leidde vervolgens tot politiek gezeur, protesten en een nieuw voorstel.

Door: Redactie Nationale Zorggids