Geldzorgen voor hospice Winschoten

Hospice Sinter Maartenshuis in Winschoten zit met geldzorgen. De rijksbijdragen voldoen namelijk nauwelijks om alle kosten te dekken. Het aantal opnames stijgt immers al jaren, waardoor de miljoenen die het Rijk hiervoor gereserveerd had, niet meer voldoende zijn. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

“Daarom hebben we met ingang van dit jaar de eigen bijdrage van onze gasten moeten verhogen, van 25 naar 35 euro per dag”, zegt voorzitter Trijnko Pelgrim. “Het is gelukkig wel zo dat mensen met een aanvullende verzekering dat bedrag terugkrijgen.” Het Sint Maartenhuis is ondergebracht bij zorgcentrum Vondelhuys en werd ruim twaalf jaar geleden geopend en is tevens de enige hospice van Oost-Groningen. Er kunnen twee mensen terecht die er de laatste fase van hun leven doorbrengen.

Per opname krijgt het hospice een bijdrage van de rijksoverheid, net zoals alle andere hospices in het land. Vanwege de stijging van het aantal hospices de laatste jaren, neemt het bedrag dat elk hospice ontvangt af. Er is dit jaar in Den Haag twee miljoen extra uitgetrokken, maar dit helpt weinig. Om die reden komen de bestuurders van de hospice in geldnood. “We moeten huur betalen aan de zorgstichting Oosterlengte, de eigenaar van het Vondelhuys, we moeten energielasten betalen, hebben de kosten van voeding en twee betaalde krachten in dienst. We hoeven geen winst te maken maar moeten wel uit de kosten komen. Daarom hebben we die eigen bijdrage moeten verhogen.”

De voorzitter heeft het probleem inmiddels ook aangekaart bij de overkoepelende organisatie voor hospices. “Hopelijk leidt dit er toe dat er een signaal richting Den Haag en dat de bijdragen weer omhoog gaan. Dat is voor ons echt nodig, zeker omdat we de komende jaren een stijging van het aantal opnamen verwachten. Onder meer als gevolg van vergrijzing.”

Door: Redactie Nationale Zorggids