Normal_bewegen__sport__basketbal

Afgelopen donderdag 30 november organiseerden de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde het eerste Sport- en beweegcafé van de nieuw te vormen gemeente Westerwolde. In dit speciale café gingen maatschappelijke organisaties uit Westerwolde met elkaar in gesprek over het thema sport en bewegen in de breedste zin van het woord. Dat meldt de gemeente Bellingwedde.

Het thema van het eerste Sport- en beweegcafé was ‘Samen zetten we Westerwolde sportief op de kaart’. De ruim vijftig aanwezigen van ruim dertig sportaanbieders, fysiotherapeuten en welzijns- en zorgorganisaties konden luisteren naar een lezing van gastspreker Berend Rubingh over ontwikkelingen binnen de sport en de relatie en samenwerking tussen sport en andere beleidsterreinen.

Na de lezing gingen de aanwezigen op zoek naar de kracht van samenwerken want, zoals Rubingh het verwoordde: "De kracht van een dorp is dat er al een enorme bindingskracht is, maar die wordt vaak niet benut." Uit deze sessie kwam naar voren dat de verschillende organisaties meer willen samenwerken en voor de gemeente hierbij een verbindende en faciliterende rol zien. Daarnaast is er de wens om de jeugd te betrekken bij het organiseren van activiteiten. Ook het opzetten van maatschappelijke activiteiten en van elkaars kennis en accommodaties gebruikmaken staan op de planning. Met deze ideeën gaan de organisaties samen aan de slag.

Het Sport- en beweegcafé is een initiatief dat voortvloeit uit de Sportvisie voor de toekomstige gemeente, die eerder dit jaar werd vastgesteld. Alle maatschappelijke organisaties die raakvlakken hebben met sport en bewegen waren voor het Sport- en beweegcafé uitgenodigd. De gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde kijken terug op een nuttige en geslaagde bijeenkomst die in de gemeente Westerwolde herhaald gaat worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids