Normal_huishouden__schoonmaak

Voor de bijna tweeduizend inwoners van de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum die Huishoudelijke Ondersteuning (HO) hebben, blijft die beschikbaar voor de komende jaren. Hetzelfde is het geval voor nieuwe cliënten. Dat meldt de gemeente Appingedam. 

Om dit te bereiken tekenden de zeven gemeenten en vier aanbieders van huishoudelijke ondersteuning afgelopen 30 november een convenant. Onder HO vallen werkzaamheden die nodig zijn om iemand een schone en leefbare omgeving te bieden, zoals lichte en zware schoonmaakwerkzaamheden. Tijdens de bijeenkomst is ook de nieuwe overeenkomst voor levering en onderhoud van trapliften getekend.

Sinds 1 januari 2016 hebben gemeenten voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning de zorgplicht om huishoudelijke ondersteuning in te kopen. Om voor deze voorziening in aanmerking te komen, moet iemand beschikken over een door de gemeente daarvoor afgegeven indicatie. Ook voor de trapliften geldt dat iemand voor deze voorziening in aanmerking komt als de gemeente daarvoor een indicatie heeft afgegeven.

De huidige convenanten voor HO lopen per 1 januari 2018 af. Via een gezamenlijk gevoerde aanbestedingsprocedure continueren de zeven gemeenten de samenwerking met de twee huidige partijen, Beter Thuis Wonen Thuiszorg en Tzorg, Daarnaast blijft Thuiszorg Noord ('t Gerack) huishoudelijke ondersteuning leveren in de gemeenten Eemsmond, Loppersum en Winsum. Nieuw is dat de zeven gemeenten een convenant met FlexiPlus Thuiszorg hebben gesloten. Vanaf 1 januari 2018 kunnen inwoners dus ook op deze nieuwe aanbieder een beroep doen voor huishoudelijke ondersteuning.

"Voor de organisaties en met name ook voor de cliënten én hulpen geeft dit de komende jaren rust en stabiliteit. Daarnaast willen we deze periode benutten om gezamenlijk te werken aan het ontwikkelen van een zo toekomstbestendig mogelijke huishoudelijk ondersteuning", zegt Meindert Joostens, coördinerend portefeuillehouder Wmo in de gemeente Delfzijl.

Door: Redactie Nationale Zorggids