Normal_tuchtcollege_stethoscoop

In 2018 is Olivier (8) uit Blijham mogelijk onnodig overleden aan de zeldzame ziekte van Kawasaki. Afgelopen dinsdag, tegenover het medisch tuchtcollege in Groningen, gaven drie kinderartsen van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda toe dat ze toentertijd een verkeerde diagnose hebben gesteld, met als gevolg dat Olivier overleed. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Toen Olivier  uit het niets koorts, een dikke tong en uitslag kreeg, brachten zijn ouders hem naar het ziekenhuis in Scheemda. Een dag later werd hij weer ontslagen, omdat de artsen niets zorgwekkends zagen. Toen Olivier een dag later nóg zieker werd, nam het ziekenhuis hem toch op. De kinderartsen konden geen diagnose stellen en bleven speculeren over een enterovirus of mogelijke bacteriële infectie. De ziekte van Kawasaki werd ook genoemd, maar al snel uitgesloten omdat het bijna nooit voorkomt onder kinderen die ouder zijn dan 5 jaar. 

Ontkenning

Olivier leek herstellende, maar kreeg weer - voor zijn moeder - zorgwekkende klachten. Ze kwam zelf tot de conclusie dat haar zoon leed aan een atypische vorm van Kawasaki. Ze probeerde de artsen ervan te overtuigen dat Olivier alle symptomen ervan had, zoals het vervellen van zijn handen. Desalniettemin bleven de artsen bij hun standpunt en ontkenden ze de ziekte van Kawasaki. Olivier werd opnieuw naar huis gestuurd.

Ontstekingen door Kawasaki 

Nadat Olivier wat opgeknapt leek, werd hij opnieuw ernstig ziek. “Ik word ’s nachts nog steeds wakker doordat ik hem hoor gillen in de ambulance”, zei zijn moeder. Omdat zijn klachten steeds erger werden, nam een academisch ziekenhuis de zorg over. Helaas mocht dat niet baten en overleed hij snel. De patholoog die de autopsie deed, zag dat de ziekte van Kawasaki zich flink verspreid had: Oliviers’ lichaam zat vol met ontstekingen als gevolg ervan. De ouders kregen later van een gespecialiseerd arts te horen dat een hoge dosis van een soort paracetamol de jongen had kunnen redden.  

Spijt

Tijdens de zitting lieten de artsen blijken dat ze spijt hebben van hun handelen. De moeder van Olivier heeft meerdere malen gesmeekt om een echo te maken van de vaten van zijn hart. Toch weigerden de artsen omdat ze de kans op Kawasaki erg laag inschatten. Nu erkennen ze dat ze de ziekte hadden opgemerkt als ze wel een echo hadden laten maken.

Over zes weken volgt de uitspraak van het Groningse tuchtcollege.

Door: Nationale Zorggids