Normal_blauwalg

Voor het water bij het Koetshuis in recreatiegebied Borgerswold in Veendam geldt vanaf nu een negatief zwemadvies. Bij deze zwemlocatie is een te hoge concentratie blauwalg in het water gevonden. Zwemmers die met blauwalg in aanraking komen hebben een grote kans op huidirritatie of maag- en darmklachten. Bij het strand staan borden om zwemmers te waarschuwen. Dat meldt de provincie Groningen. 

Andere officiële zwemlocaties in onze provincie, waar een negatief zwemadvies geldt door blauwalg zijn De Lijte aan het Paterswoldsemeer, de Veendiepplassen in Bellingwolde, Suyderoogh in Lauwersoog, de stranden Zeearend, Kleine Zwaan en Brilduiker aan het Lauwersmeer en Langebosch in Veendam. Voor de  stranden Lepelaar en Meerkoet aan het Lauwersmeer, Moekesgat in Ter Apel, Recreatieplas Kardinge in Groningen en Meerwijck aan het Zuidlaardermeer geldt een waarschuwing voor blauwalg. Op deze plekken is een kleine hoeveelheid blauwalg gevonden.

De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteriën in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd. Blijkt uit de bemonstering dat de hoeveelheid blauwalg voldoende is afgenomen of helemaal is verdwenen, dan worden de borden verwijderd en volgt daarover een mededeling op onze website en in de pers.

De provincie controleert de zwemaccommodaties op hygiëne en veiligheid, Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken of drijflijnen, afvalbakken en douches aanwezig zijn. Algemene informatie over zwemwaterlocaties is te vinden op www.provinciegroningen.nl/zwemwater of www.zwemwater.nl.

Informatie over mogelijke gezondheidsklachten is te vinden op de website van de GGD Groningen: www.ggdgroningen.nl. Ook kan er telefonisch contact worden opgenomen met het Informatie Centrum Gezondheid van de GGD (tel: 050 367 41 77, op werkdagen van 10.00 tot 16.30 uur). Informatie over zwemwater is ook te vinden op www.ggdgroningen.nl, www.hunzeenaas.nl en www.noorderzijlvest.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids