Normal_strand_water_zwemwater

De provincie Groningen raadt mensen die willen zwemmen in de Urnenhoeve in Wedde af het water in te gaan. De waterkwaliteit van de drukbezochte zwemplek is slecht. Gevreesd wordt dat er blauwalg in de plas zit. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Bij het water zijn inmiddels borden geplaatst om zwemmers te waarschuwen. In het water zijn bacteriën geconstateerd die tot maag- en darmklachten kunnen leiden bij contact met het water.

Een negatief zwemadvies geldt overigens niet alleen voor de Urnenhoeve. Ook voor Borgerswold in Veendam, De Lijte aan het Paterswoldsemeer, Suyderoogh in Lauwersoog, de stranden Zeearend, Kleine Zwaan en Brilduiker aan het Lauwersmeer en Langebosch in Veendam geldt dat zwemmers sterk wordt afgeraden om het water in te gaan.

Voor sommige zwemplekken geldt alleen een waarschuwing, omdat de hoeveelheid aangetroffen blauwalg daar kleiner is. Het gaat hierbij om de stranden Lepelaar en Meerkoet aan het Lauwersmeer, Moekesgat in Ter Apel, Recreatieplas Kardinge in Groningen en Meerwijck aan het Zuidlaardermeer. Eerder gold voor de Veendiepplassen in Bellingwolde een negatief zwemadvies, maar dat advies is inmiddels ingetrokken. De kwaliteit van het water in de plas is weer goed genoeg om er veilig te kunnen zwemmen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids