Lezing over borstreconstructie Ommelander Ziekenhuis

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Dit keer vertellen plastisch chirurgen Vera van Aalst en Ilona Hospers over onder andere de behandelmogelijkheden van een borstreconstructie. Dit meldt het Ommelander Ziekenhuis.

“Wanneer je borst geamputeerd moet worden is dat heel ingrijpend. Zowel fysiek als geestelijk,” vertelt Vera van Aalst. Een borstamputatie, ook wel ablatio of mastectomie genoemd, is een operatieve verwijdering van het gehele borstklierweefsel. Vaak worden ook de tepel en tepelhof hierbij verwijderd. Soms kunnen deze worden gespaard, samen met de huid. De borstspier blijft gespaard. De contour van de borst is na de operatie verdwenen. Soms voeren wij tijdens de ingreep een directe borstreconstructie uit. We kunnen ook later een (secundaire) borstreconstructie uitvoeren bij patiënten, als ze in het verleden al een ablatio hebben gehad.”

“Bij de keuze voor een borstreconstructiemethode spelen diverse factoren een rol”, gaat Ilona Hospers verder. “Naast alle medische overwegingen, gaat het er natuurlijk ook om wat iemand zelf wil. Misschien is er voorkeur voor een reconstructie met lichaamseigen weefsel, of heeft men liever een implantaat (prothese) of een combinatie van beide.”

Op donderdagavond 9 november komen diverse onderwerpen aan de orde tijdens een lezing over borstreconstructie. Ilona Hospers en Vera van Aalst informeren over behandelmogelijkheden, volumebehoud en volumeherstel na een borstoperatie. Verder vertelt een ervaringsdeskundige haar persoonlijke verhaal over een borstreconstructie en is er gelegenheid om een uitgebreide informatiemarkt te bezoeken.

De bijeenkomst wordt gehouden van 19.00 tot 21.00 uur in hotel/restaurant In den Stallen te Winschoten en is bedoeld voor (ex)borstkankerpatiënten, hun naasten, huisartsen en andere belangstellenden. Vanaf 18.45 uur is de zaal open en staan koffie en thee klaar.
De toegang is gratis. De lezing is gratis maar bezoekers dienen zich wel aan te melden. Dit kan via aanmelden@ozg.nl of telefonisch via 088 – 066 1000.

Door: Redactie Nationale Zorggids