Normal_vuurwerk_jaarwisseling

De gemeente Bellingwedde, de politie en brandweer trekken rond de jaarwisseling gezamenlijk op om ervoor te zorgen dat deze voor iedereen veilig en prettig verloopt. Hulp van inwoners is daarbij ook welkom. Zij kunnen niet alleen het goede voorbeeld geven, maar ook een oogje in het zeil houden in hun eigen omgeving. Snel reageren kan veel schade voorkomen. Dat meldt de gemeente Bellingwedde.

Vuurwerk mag alleen gekocht worden in erkende winkels op 28, 29 en 30 december. Koop alleen goedgekeurd vuurwerk. Illegaal vuurwerk is altijd verboden. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Het afsteken van vuurwerk buiten de genoemde tijden en het in bezit hebben of afsteken van illegaal vuurwerk is strafbaar.


Bij het zien of ondervinden van overlast van vuurwerk kan contact worden opgenomen met de politie via telefoonnummer 0900 8844. Bij spoed of heterdaad kan 112 gebeld worden. Anoniem bellen kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

De voorschriften en beperkingen wat betreft het carbidschieten staan in de Algemene Plaatselijke Verordening die te vinden is op de website van de gemeente. Vreugdevuren zijn niet toegestaan, omdat ze gevaar of hinder kunnen opleveren en schade aanbrengen aan de omgeving. De schade is voor de gemeente een grote schadepost en wordt verhaald op de daders. Is dit niet mogelijk, dan komen de kosten voor rekening van de gemeenschap.

Het te vroeg afsteken van vuurwerk levert niet alleen overlast en ergernis op, het kan ook gevaarlijk zijn. De politie is alert op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en kan de hulp van inwoners daarbij goed gebruiken. Het is belangrijk dat overlast wordt gemeld. Wordt er buiten de toegestane periode vuurwerk afgestoken, bel dan de politie.

Om de politie te helpen bij het achterhalen en aanhouden van overlastveroorzakers of plegers van vernielingen kan gelet worden op de locatie waar de knallen vandaan komen en het signalement van de veroorzaker(s). Gaat het om één persoon of om een groep, welke kleding dragen de veroorzakers (bv. kleur jas of pet), zijn de veroorzakers op de scooter, op de fiets of te voet? 

Illegaal vuurwerk is niet voor niets illegaal. Als dit vuurwerk is opgeslagen in een woning, garagebox of schuur, loopt de omgeving gevaar. Daarnaast worden de meeste vuurwerkverwondingen veroorzaakt door illegaal vuurwerk en het is niet altijd degene die het vuurwerk afsteekt die gewond raakt.

Ook worden steeds vaker vuurwerkpistolen aangetroffen. Het bezit van een vuurwerkpistool is een misdrijf volgens de Wet Wapens en Munitie en wordt zwaar bestraft. Het bezitten van een vuurwerkpistool levert niet alleen een forse boete op, maar ook een strafblad. Ook vermoedens van opslag van illegaal vuurwerk, het afsteken ervan, of het bezit van een vuurwerkpistool kunnen worden gemeld bij de politie. 

Ongelukken met vuurwerk ontstaan voor, tijdens maar ook na de jaarwisseling. Veel ongelukken gebeuren op nieuwjaarsdag waarbij ook vaak kinderen betrokken zijn. Zij proberen vuurwerk dat niet is afgegaan opnieuw af te steken, met alle gevolgen van dien. Maak vuurwerkafval eerst onschadelijk door het in water te dompelen. Wees alert op afval dat nog smeult. Smeulend afval is vaak de oorzaak van brand. Ruim vervolgens vuurwerkafval, nadat het onschadelijk is gemaakt, op.

Door: Redactie Nationale Zorggids